Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY,  Zdrowie

Dlaczego soki tłoczone są tak chętnie kupowane

Każdy wie bardzo dobrze, że owocowe soki to samo zdrowie. Lecz to, co można czasem kupić na sklepowych półkach nie zawsze można nazwać prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwasek cytrynowy czy niekiedy i konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż owoców. Takich należy zdecydowanie unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone tylko z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna pojawiły się w sklepach, i od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, gdyż posiadają liczne zalety. Po pierwsze produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Tym sposobem są one pełne witamin i minerałów, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki są bowiem tłoczone w prasach, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeżeli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to przetwórnia rzemieślnicza może dodatkowo przeprowadzić pasteryzację.

Pasteryzacja ta nie trwa długo, co skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie zawartość w nienaruszonym stanie. Tłoczone soki niejednokrotnie rozlewa się do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Tym sposobem nalewanie ich jest niezwykle praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik sprawia, że do środka nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY